Myrgarden

Border Collie

Om oss:

Vi er en famile på 7, med 2 voksne og 5 barn. Vi elsker begge dyr og har derfor en hel masse dyr. Men det er hundene som jeg holder mest på med. Vi trener de i gjeting og lydighet. Jeg har gått noen kurs innen gjeting, men er nybegynner ennå. Håper å få jobbet mye mere med hundene i fremtiden, når barna blir litt større. Har som mål å få trent de hundene som er tent på sau, så mye at vi får gjeterhundsprøve på de.  Innenfor avl legger  jeg vekt på lynne, gemytt og gjeterhundsegenskaper.  Legger også stor vekt på at hundene/valpene som kommer herfra er sosiale og trygge.

 

Litt om Border Collie:


Border Collie er en rase som oppfattes som lettlært, dermed ofte lydig, rask til bens, noen vil sikkert si stresset, andre vil kanskje si hyperaktiv....ja, og det er det den skal være, den trenger dette for å få utført det den blir bedt om. Border Collien har en enorm arbeids- kapasitet, både fysisk og psykisk, og den vil holde på med arbeidsoppgaver i ett sett, og dette er det som gjør den til en fantastisk arbeidende gjeterhund. Derfor er de ofte å se i andre hundesport aktiviteter også, som f.eks. agility, lydighet, rundering, redningshund, bruks, osv. 

I Norge er det ikke fokus på det eksteriørmessige på denne rasen, jeg mener utstilling, og det er bra. Fokuset bør holdes på arbeidsegenskapene, dvs. gjeting. Det er gjeting denne rasen er ment for, og i vårt avlsarbeide må vi ha dette som utgangspunkt, hvis ikke så ødelegger vi rasen over tid. En bonde er for eksempel ikke tjent med en hund som kun vil sove i sofa'n hele dagen, uten arbeidslyst, og f.eks. en agility utøver er heller ikke tjent med en hund som ikke vil jobbe på agilitybanen....osv.

I tillegg til egenskapene må vi se på hundens gemytt, at den har et vennlig gemytt, er trivelig å ha rundt seg o.l., og har evne til å slappe av mellom slagene. Det er fint om hunden har en god avknapp når den ikke er "på jobb". Det er jo oftest sånn at disse hundene skal bo i en familie, og da er det viktig at den er i stand til å "skru av" når den kommer inn, hvis ikke kan den bli en lidelse å ha i hus....
Jeg klassifiserer ikke border collien som en god familiehund, men i de rette hender er den selvsagt suveren å ha rundt seg hjemme, folk med god hundekunnskap får en border collie til å bli en god familiehund, dersom man f.eks. har den fra den er valp, plus at hunden selvsagt må få den psykiske og fysiske stimuli den krever.

Helsemessig er rasen så langt nokså frisk. Man røntger hundene for HD før man avler på dem, og enn så lenge er det lite HD på rasen. Øyenlysning er også noe man bør gjøre, selv om ikke NKK krever dette, CEA er en arvelig øyensykdom som man da først og fremst ser etter.